top of page

Trendy pre BIG DATA


Takmer každý bude súhlasiť, že oblasť Big data spôsobuje v súčasnom svete podnikania búrku, ale čo príde po tejto búrke? Poďme sa pozrieť na niektoré predpovede významných aktérov v tejto oblasti. Ktoré technológie sa budú rozvíjať? Alebo sa oblasť Big data stane súčasťou nových trendov - kognitívnych technológií? Čo je teda za horizontom?

1. Objemy dát budú kontinuálne rásť.

Je fascinujúce vidieť že 90% dát vo svete dnes vzniklo nie neskôr ako pred 2 rokmi. Odhady spoločnosti IDC uvádzajú, že objem dát rastie rýchlosťou 40% ročne. Čo pri súčasnom trende predstavuje 50 násobný nárast do roku 2020. Tento enormný nárast spôsobuje väčšie rozšírenie internetu vecí (Internet of Things) ako sú špeciálne senzory umiestnené v oblečení, mobilné zariadenia, …. Medzi tým dôjde k zníženiu nákladov na uloženie dát 10 až 100 násobne.

2. Nastane zmena v oblasti analýzy dát.

Zakiaľ dnes je štandardom SQL v budúcnosti bude potrebné využívať technológie, ktoré pracujú s neštruktúrovanými dátami ako je analýza textu, rozpoznávanie obrazu. A bude treba tieto postupne kombinovať tak aby dáta boli schopné podporiť analytické požiadavky.

3. Vznikne viac nástrojov pre analýzu (bez potreby analytikov).

Spoločnosti Microsoft a Salesforce.com už dnes poskytujú funkcionalitu, aby si mohli ľudia bez znalosti programovania vytvoriť svoje vlastné aplikácie a tak nahliadnuť na svoje biznis dáta.

4. Preskriptívna analýza bude súčasťou analytického software.

IDC predpovedá, že polovica podnikových analytických aplikácií bude obsahovať nejakú mieru inteligencie do roku 2020.

5. Rozvojom streamovacích služieb získame nových lídrov v oblasti nárastu dát.

Pre analýzu v reálnom čase. Čo je nevyhnutná podmienka pre takýto typ biznisu sa začnú vo veľkej miere využívať technológie ako napr. Kafka a Spark.

6. Automatizované učenie je top trendom v roku 2016 podľa vyjadrenia Gartner group.

Tento prístup bude nevyhnutným elementom najmä v oblasti prípravy dát a prediktívnej analýze.

7. Big data bude čeliť novým výzvam najmä z oblasti ochrany súkromia.

Najmä v súvislosti s novými reguláciami EU pre oblasť ochrany súkromia. Spoločnosti budú nevyhnutne potrebovať zakomponovať rôzne procedúry a mechanizmy ochrany súkromia. Spoločnosť Gartner predpovedá, že 50% porušení etických pravidiel v roku 2018 bude súvisieť s ochranou dát.

8. Pribudnú nové pracovné pozície.

Podľa spoločnosti Forrester research budú zavedené nové pracovné pozície v súvislosti so spracovaním dát  a Chief data officer bude dôležitou súčasťou manažmentu spoločnosti.

9. Model data ako služba sa postupne objaví ako relevantný biznis model.

Napríklad spoločnosť IBM nedávno získala spoločnosť The Weather Chanel a viaceré spoločnosti sa snažia monetarizovať svoje dáta.

10. Objaví sa nový pojem kognitívna technológia.

Pre mnoho firiem je kognitívny computing a analytika jedno synonymum ako Big data a Business Intelligence. No faktom je, že metódy big data sú súčasťou kognitivneho computingu, ale ten predpokladá aj niektoré automatizácie na základe údajov aj z Big data.

11. Všetky firmy sa zamerajú na podnikanie na základe dát.

Viac a viac spoločností sa bude snažiť monetarizovat svoje dáta a získavať takto svoje výnosy.

Iba čas ukáže, ktoré z týchto predpovedí pre oblasť Big data bude úspešných a ktoré nie. Ale osobne som presvedčený, že Big data bude stále väčšie a väčšie, a že spoločnosti, ktoré sa touto oblasťou nebudú v strednodobom horizonte zaoberať budú stále viac zaostávať.


Najnovšie príspevky
Archív
Hľadať podľa kľúčových slov
No tags yet.
Nasledujte nás
  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Basic Square
bottom of page