top of page

Máte problém s informatikou? Cloud je tu práve pre Vás


Určite ste už počuli niekedy takéto tvrdenie od obchodníka ktorejkoľvek renomovanej HW firmy. Počas účasti na mnohých konferenciách som pochopil, že poňatie cloud computingu je práve o čomsi čo sme v minulosti poznali pod názvom outsourcing infraštruktúry (nechcem sa tým dotknúť zopár tvorcov reálnych cloudových služieb) a postupne sa začíname v takýchto ponukách strácať.

Tak som sa rozhodol sformulovať zopár odporúčaní, keď sa budete zaoberať tým čo skutočne pomôže Vašej informatike a podnikaniu.

1. Cloud nie je "len" outsourcing. Z mnohých definícii, ktoré som našiel na internete mi v hlave ostalo nasledovné. Cloud je poskytovanie služieb prostredníctvom internetu, Pričom tieto služby majú rôzne formy (PaaS - platforma ako služba, IaaS - infraštruktúra ako služba, SaaS - software ako služba, …), preto treba zvážiť ktorú formu cloudu budeme potrebovať

2. Je cloud vhodný pre každého? Moje poznatky hovoria jasne. Akákoľvek firma, ktorá využíva počítače pre svoju prácu, je vhodným kandidátom na niektorú s foriem cloudu. Treba však zvážiť, ktorá forma predstavuje optimálne postavenie úžitku a ceny.

3. Znamená cloud, že mám IT zadarmo? Nič v našom svete nie je zadarmo. Faktom je, že takýto prístup môže znamenať výraznú úsporu nákladov i keď s výdavkami musíme počítať. Preto treba pri oceňovaní "investície" do cloudu počítať aj s nákladmi na zmenu fungovania (školenia, podpora a zmena procesov).

4. Cloud služby nám pomôžu k lepšiemu podnikaniu. Toto tvrdenie sa týka pravdepodobne iba prevádzkovateľov služieb. Pre ostatných je dôležité mať jasne definované svoje fungovanie a služby sú iba pomôckou.

Záverom si Vám poviem, že je dôležité neveriť len obchodníkom, ale spoliehať sa na sedliacky rozum, ktorý Vám dá jasne najavo čo je pre Vás dobré a čo Vám pomôže.

P.S.: ak by ste predsa mali pocit, že sa v tom strácate oslovte poradcov, ktorí sa nazývajú Cloud Brokeri a tí Vám pomôžu nájsť vhodné


Najnovšie príspevky
Archív
Hľadať podľa kľúčových slov
No tags yet.
Nasledujte nás
  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Basic Square
bottom of page